piątek, 24 stycznia 2014

Kaszki owsiane

Owies to jedyne zboże zawierające gluten, które mogą w niewielkich dawkach jeść osoby chore na celiakię. Badania przeprowadzone w latach 80. pokazały, że białka zawarte w tym zbożu, nie wywołują tak silnej reakcji immunologicznej jak pszenica czy żyto. Możemy więc spotkać się z kaszką owsianą, na której napisane będzie "produkt bezglutenowy".

Niesamowitym plusem owsa jest duża zawartość błonnika. Im więcej błonnika w diecie, tym niższy poziom cukru we krwi.


BEZMLECZNE KASZKI OWSIANE



NESTLE Zdrowy brzuszek Kaszka owsiano- pszenna ze śliwką- 75,15g/100g w tym 22,1g to cukry. Dosładzana oligofruktozą



HOLLE Kaszka owsiana- węglowodanów 69,5g/ 100g w tym 0,9 g to cukry. Skład oczywiście prosty jak konstrukcja cepa ;) pełnoziarnista mąka owsiana i witamina B1. Koniec :)



BABY SUN Kaszka owsiana- 65,7/100 g w tym 1,6g to cukry. Kolejny piękny skład- taki jak w Holle.



NOMINAL Kaszka owsiano- kukurydziana- węglowodany 75,4g/100g (niestety na opakowaniu nie wyszczególniono cukrów). Skład 2 składnikowy- mąka owsiana i kukurydziana :)




HUMANA HA/ SL Kaszka bezmleczna owsiana- węglowodany 78,5g/100g w tym 17,2g to cukry. Dosładzana maltodekstryną, glukozą i fruktozą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz