Czym alergia różni się od nietolerancji pokarmowej?
Alergia występuje wówczas, gdy nasze ciało potraktuje pokarm lub pyłek jako szkodliwego i niebezpiecznego najeźdźcę. Organizm reaguje na to uwalnianiem przeciwciał, zwanych immunoglobulinami E (IgE ). IgE z kolei skłania organizm do wydzielania substancji chemicznych znanych histaminami. Kiedy uwalniane są histaminy, organizm reaguje takimi objawami, jak katar, swędzenie oczu , wysypka na skórze i w ciężkich przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
Nietolerancja pokarmowa występuje wówczas, gdy brak nam odpowiedniego enzymu do strawienia konkretnego produktu. Często jedzenie, które spowodowało reakcję alergiczną, w późniejszym czasie jest dobrze tolerowane. Dobrym tego przykładem są owoce cytrusowe, które mogą uczulać niemowlęta ze względu na wysoką kwasowość. Wysypka na ciele dziecka nie jest wówczas objawem alergii (czyli nie bierze w niej udziału system immunologiczny), a jedynie reakcją układu pokarmowego czy skóry na kwas. Dzieci, które spróbują pomarańczy przed ukończeniem 1 roku życia, często reagują na nie wysypką wokół ust lub problemami z brzuszkiem.
Reakcję podobną do alergicznej można zaobserwować również po zjedzeniu produktów, które stymulują wydzielanie histaminy. Są to m.in.
- ser;
- owoce morza, ryby i sosy rybne;
- surowe kiełbasy (np. salami, bekon);
- kapusta kiszona;
- warzywa (np. pomidory, szpinak, bakłażan);
- owoce (np. truskawki, ananas, banan);
- czekolada.
Często spotykaną nietolerancją pokarmową jest nietolerancja laktozy. Ludziom, którzy na nią cierpią brak konkretnego enzymu, który pomaga trawić cukier zawarty w produktach mlecznych. Niemowlęta często są w stanie trawić laktozę w jogurtach czy serach , ponieważ zawierają one mniej laktozy niż mleko.
Lista produktów z poszczególnych kategorii, w kolejności od najbardziej do najmniej alergizujących.
Zboża i mąki
- pszenica
- pszenżyto
- grysik
- bulgur
- orkisz
- kamut
- kukurydza
- owies
- żyto
- jęczmień
- ryż (biały, brązowy, dziki)
- quinoa (komosa ryżowa)
- amarantus
- tapioka
- maniok
- sago
- maranta
- proso
Warzywa
- pomidor
- szpinak
- seler (surowy)
- marchew (surowa)
- groszek
- fasola lima
- bób
- kapusta (głąb)
- kalafior
- brukselka
- zielona fasola
- awokado
- kapusta (zewnętrzne liście)
- cebula
- szczypiorek
- czosnek
- seler (gotowany)
- zielona / czerwona papryka
- ziemniak
- ogórek
- sałata
- szparagi
- brokuły
- buraki
- Dynie (wszystkie rodzaje)
----------------------------------------------
- marchew (gotowana)
- pasternak
- rzepa
- batat
- pochrzyn
Owoce
- truskawka
- malina
- pomarańcza
- figa
- mango
- arbuz
- jabłko (surowe)
- morela (surowa)
- brzoskwinia (surowa)
- daktyle
- kantalupa (melon)
- ananas
- rodzynki
- jabłko (gotowane)
- kiwi
- wiśnia
- śliwka
- morela ( gotowana )
- grejpfrut
- cytryna
- limonka
- porzeczki czarne i czerwone
- brzoskwinia ( gotowana / w puszce )
- żurawina
- jeżyna
- borówka amerykańska
- gruszka
- rabarbar
Ziarna i orzechy
- orzeszki ziemne
- orzechy laskowe
- orzech włoski
- pecan
- orzech brazylijski
- migdały
- ziarno sezamu
- kakao
- czekolada
- orzech kokosowy
- siemię lniane
- orzech nerkowca
- pistacje
- macadamia
- soja
- groch suszony
- soczewica
- suszona fasola
- chleb świętojański
- nasiona słonecznika
- nasiona dyni
- kiełki fasoli
- mak
Mięso itp.
- białko jaja
- żółtko jaja
- krab
- homar
- krewetki
---------------------------------------
- milczek
- ostryga
- przegrzebki
- dorsz
- sola
- tuńczyk
- łosoś
- kurczak
- wołowina
- cielęcina
- jeleń
- łoś
- niedźwiedź
- bawół
- indyk
- jagnięcina
- królik
Nabiał
- homogenizowane surowe mleko odtłuszczone 1%, 2%
- lody
- Cheddar
- Camembert
- niebieski
- szwajcarski
- ser edamski
- mozzarella
- kozi ser
- twaróg
- serek śmietankowy
- śmietana
- kozie mleko
- mleko owcze
- ser topiony
- miękki ser ( typu Philadelphia )
- jogurt
- maślanka
- masło
- masło klarowane
Lista opracowana przez dr Janice Joneja (po więcej informacji kliknij TU)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz