czwartek, 13 lutego 2014

Produkty alergizujące niemowlęta

Do niedawna uważano, że pokarmy alergizujące powinny być wprowadzane do diety dziecka dopiero po skończeniu przez nie 12 miesięcy. Badania opublikowane w 2007 pokazały, że wcześniejsze wprowadzanie potencjalnych alergenów, może uchronić niemowlę przed np. atopowym zapaleniem skóry. Wg niemieckich badań, późne wprowadzanie produktów mlecznych zwiększa ryzyko wystąpienia skazy białkowej. Wg badań fińskich, późne wprowadzanie pokarmów stałych, zwiększa ryzyko alergii: jaj, owsa czy pszenicy- skórnych, ziemniaków czy ryb- wziewnych. Badania australijskie wykazały, że dzieci którym jajko podano po ukończeniu roku, były narażone 5 razy bardziej  na rozwój alergii niż dzieci, którym podano je w wieku 4-6 miesięcy (raport dostępny TU)

 

 Czym alergia różni się od nietolerancji pokarmowej?


Alergia występuje wówczas, gdy nasze ciało potraktuje pokarm lub pyłek jako szkodliwego i niebezpiecznego najeźdźcę. Organizm reaguje na to uwalnianiem przeciwciał, zwanych immunoglobulinami E (IgE ). IgE z kolei skłania organizm do wydzielania substancji chemicznych znanych histaminami. Kiedy uwalniane histaminy, organizm reaguje takimi objawami, jak katar, swędzenie oczu , wysypka na skórze i w ciężkich przypadkach wstrząs anafilaktyczny.  

Nietolerancja pokarmowa występuje wówczas, gdy brak nam odpowiedniego enzymu do strawienia konkretnego produktu. Często jedzenie, które spowodowało reakcję alergiczną, w późniejszym czasie jest dobrze tolerowane. Dobrym tego przykładem są owoce cytrusowe, które mogą uczulać niemowlęta ze względu na wysoką kwasowość. Wysypka na ciele dziecka nie jest wówczas objawem alergii (czyli nie bierze w niej udziału system immunologiczny), a jedynie reakcją układu pokarmowego czy skóry na kwas. Dzieci, które spróbują pomarańczy przed ukończeniem 1 roku życia, często reagują na nie wysypką wokół ust lub problemami z brzuszkiem.




Reakcję podobną do alergicznej można zaobserwować również po zjedzeniu produktów, które stymulują wydzielanie histaminy. Są to m.in.
  • ser;
  • owoce morza, ryby i sosy rybne;
  • surowe kiełbasy (np. salami, bekon);
  • kapusta kiszona;
  • warzywa (np. pomidory, szpinak, bakłażan);
  • owoce (np. truskawki, ananas, banan);
  • czekolada.
Jeśli dziecko po zjedzeniu ich dostanie wysypki, może to oznaczać, że brak mu enzymu zwanego oksydazą diaminową (DAO), który potrzebny jest do rozkładu histaminy w organizmie (więcej o nietolerancji histaminy przeczytasz TU), a niekoniecznie jest na ten produkt uczulone.

Często spotykaną nietolerancją pokarmową jest nietolerancja laktozy. Ludziom, którzy na nią cierpią brak konkretnego enzymu, który pomaga trawić cukier zawarty w produktach mlecznych. Niemowlęta często są w stanie trawić laktozę w  jogurtach czy serach , ponieważ zawierają one mniej laktozy niż mleko. 

Lista produktów z poszczególnych kategorii, w kolejności od najbardziej do najmniej alergizujących.

Zboża i mąki

  • pszenica  
  • pszenżyto  
  • grysik  
  • bulgur  
  • orkisz  
  • kamut
-------------------------------
  • kukurydza
  • owies
---------------------------------
  • żyto
  • jęczmień
-----------------------------------
  • ryż (biały, brązowy, dziki)
  • quinoa (komosa ryżowa)
  • amarantus
  • tapioka
  • maniok
  • sago
  • maranta
  • proso

Warzywa

  • pomidor  
  • szpinak  
  • seler (surowy)
-------------------------------------
  • marchew (surowa)
  • groszek
  • fasola lima
  • bób 
  • kapusta (głąb)
---------------------------------------
  • kalafior  
  • brukselka  
  • zielona fasola
-----------------------------------------
  • awokado  
  • kapusta (zewnętrzne liście)
-------------------------------------------
  • cebula
  • szczypiorek
  • czosnek
--------------------------------------------
  • seler (gotowany)  
  • zielona / czerwona papryka 
---------------------------------------------
  • ziemniak  
  • ogórek  
  • sałata
--------------------------------------------- 


  • szparagi
  • brokuły
  • buraki
----------------------------------------------  
  • Dynie (wszystkie rodzaje)



----------------------------------------------
  • marchew (gotowana)
  • pasternak
  • rzepa
----------------------------------------------
  • batat
  • pochrzyn

Owoce

  • truskawka  
  • malina  
  • pomarańcza
  • figa  
  • mango  
  • arbuz
-----------------------------
  • jabłko (surowe) 
  • morela (surowa) 
  • brzoskwinia (surowa)
  • daktyle
  • kantalupa (melon)
-------------------------------------
  • ananas 
  • rodzynki 
  • jabłko (gotowane)
-----------------------------------------
  • kiwi 
  • wiśnia
  • śliwka
  • morela ( gotowana )
-------------------------------------------
  • grejpfrut  
  • cytryna
  • limonka
---------------------------------------------
  • porzeczki czarne i czerwone
----------------------------------------------
  • brzoskwinia ( gotowana / w puszce )
-----------------------------------------------
  • żurawina 
  • jeżyna
  • borówka amerykańska
-------------------------------------------------
  •  gruszka
---------------------------------------------------
  • rabarbar
 

Ziarna i orzechy

  • orzeszki ziemne
  • orzechy laskowe
---------------------------
  • orzech włoski 
  • pecan 
  • orzech brazylijski
  • migdały
  • ziarno sezamu
-------------------------------
  • kakao 
  • czekolada 
  • orzech kokosowy 
  • siemię lniane
---------------------------------
  • orzech nerkowca
  •  pistacje
  •  macadamia
-----------------------------------
  • soja
  • groch suszony 
  • soczewica 
  • suszona fasola
------------------------------------
  • chleb świętojański 
  • nasiona słonecznika
-------------------------------------
  • nasiona dyni 
--------------------------------------
  • kiełki fasoli
---------------------------------------
  • mak 
  

Mięso itp.

  • białko jaja
  • żółtko jaja
------------------------------------


  • krab
  • homar
  • krewetki 

---------------------------------------


  • milczek
  • ostryga
  • przegrzebki
------------------------------------------
  • dorsz 
  • sola
  • tuńczyk
  • łosoś
---------------------------------------------
  • kurczak
  • wołowina
  • cielęcina
------------------------------------------------
  •   jeleń
  •   łoś
  •   niedźwiedź
  •   bawół
-------------------------------------------------
  • indyk 
  • jagnięcina
  • królik

Nabiał

  • homogenizowane surowe mleko odtłuszczone 1%, 2%
  • lody
------------------------------------

  • Cheddar
  • Camembert
  • niebieski
  • szwajcarski
  • ser edamski
  • mozzarella
-------------------------------
  • kozi ser
----------------------------
  • twaróg 
  • serek śmietankowy
---------------------------------
  • śmietana 
----------------------------------
  • kozie mleko 
  • mleko owcze
-----------------------------------
  • ser topiony
-----------------------------------

  • miękki ser ( typu Philadelphia )
--------------------------------------
  • jogurt 
  • maślanka
-----------------------------------------
  • masło
------------------------------------------
  • masło klarowane 

Lista opracowana przez dr Janice Joneja (po więcej informacji kliknij TU)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz