Sposób 1: w młynku do kawy czy robocie kuchennym mielimy wybraną kasze (lub np. pełnoziarnisty ryż) na proch. Powstałą kaszkę gotujemy przed podaniem w proporcji 1/4 szklanki proszku na 2 szklanki wody, stale mieszając, żeby zapobiec powstawaniu grudek.
Sposób 2: dodajemy całe ziarenk kaszy do gotującej się zupki dziecka. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zupkę zmiksujemy i gotowe.
Sposób 3: kasze gotujemy na wodzie (lub mleku jeśli dziecko już je pije) na papkę i mieszamy z musem owocowym.
- Jeśli zdecydujemy się na sposób 1, musimy kaszkę przechowywać w lodówce
- Kaszę quinoa należy przed spożyciem wypłukać pod bieżącą wodą, ponieważ pokryta jest ona gorzkim związkiem chemicznym zwanym saponiną.
- Zwykłe kasze mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, orzechów czy soi. Jeśli dziecko jest uczulone trzeba ostrożnie.
Dlaczego warto?
Kasza jaglana
- jest lekkostrawna,
- nie zawiera glutenu,
- zawiera krzemionkę (dobrze wpływa na stawy, włosy i paznokcie)
- posiada właściwości antywirusowe
- zawiera dużo minerałów- w tym żelazo, potas, fosfor i wapń
- jest bogata w witaminy z grupy B
Amarantus (szarłat wyniosły)
- reguluje biosyntezę cholesterolu (zapobiega chorobom układu krążenia)
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (zmniejszaj ryzyko chorób serca i rozwój miażdżycy)
- ma wysoką zawartość białka
- nie zawiera glutenu,
- ma dużo skwalenu (lipidu opóźniającego procesy starzenia)
- zawiera łatwo przyswajalne żelazo, wapń i magnez
- ma dużo błonnika
- znaczną zawartość witamin z grupy D oraz A, E, i C
Quinoa (komosa ryżowa)
- zawiera bardzo dużo wartościowego białka (tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem)
- Nie zawiera glutenu
- zawiera duże ilości lizyny (aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek)
- jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach)
- cechuje się wysoką zawartością witaminy E
Dobrze, że tu zajrzałam. Jak zwykle wpis na czasie moich potrzeb:) dzięki!
OdpowiedzUsuń