środa, 19 lutego 2014

Domowe kaszki bezglutenowe- jaglana, amarantus, quinoa

Na polskich sklepowych półkach wśród produktów bezglutenowych królują kaszki ryżowe i kukurydziane. Aby zdobyć kaszkę jaglaną, trzeba udać się do sklepu eko lub do Piotra i Pawła (to jedyny sklep sieciowy, który oferuje kaszki Holle). Można więc pokusić się o zrobienie kaszki własnoręcznie. Nie będzie ona tak wygodna w użyciu jak kaszki instant, ale kierując się zasadą im mniej przetworzone tym lepsze, warto się trochę "pomęczyć".

Sposób 1: w młynku do kawy czy robocie kuchennym mielimy wybraną kasze (lub np. pełnoziarnisty ryż) na proch. Powstałą kaszkę gotujemy przed podaniem w proporcji 1/4 szklanki proszku na 2 szklanki wody, stale mieszając, żeby zapobiec powstawaniu grudek.

Sposób 2: dodajemy całe ziarenk kaszy do gotującej się zupki dziecka. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zupkę zmiksujemy i gotowe.

Sposób 3: kasze gotujemy na wodzie (lub mleku jeśli dziecko już je pije) na papkę i mieszamy z musem owocowym.

  • Jeśli zdecydujemy się na sposób 1, musimy kaszkę przechowywać w lodówce
  • Kaszę quinoa należy przed spożyciem wypłukać pod bieżącą wodą, ponieważ pokryta jest ona gorzkim związkiem chemicznym zwanym saponiną.
  • Zwykłe kasze mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, orzechów czy soi. Jeśli dziecko jest uczulone trzeba ostrożnie.

 Dlaczego warto?


Kasza jaglana

  • jest lekkostrawna, 
  • nie zawiera glutenu, 
  • zawiera krzemionkę (dobrze wpływa na stawy, włosy i paznokcie)
  • posiada właściwości antywirusowe
  • zawiera dużo minerałów- w tym żelazo, potas, fosfor i wapń
  • jest bogata w witaminy z grupy B

 

Amarantus (szarłat wyniosły)

  • reguluje biosyntezę cholesterolu (zapobiega chorobom układu krążenia)
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (zmniejszaj ryzyko chorób serca i rozwój miażdżycy)
  • ma wysoką zawartość białka
  • nie zawiera glutenu, 
  • ma dużo skwalenu (lipidu opóźniającego procesy starzenia)
  • zawiera łatwo przyswajalne żelazo, wapń i magnez
  • ma dużo błonnika
  • znaczną zawartość witamin z grupy D oraz A, E, i C

 Quinoa (komosa ryżowa)

  • zawiera bardzo dużo wartościowego białka (tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem)
  • Nie zawiera glutenu
  • zawiera duże ilości lizyny (aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek)
  • jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach)
  • cechuje się wysoką zawartością witaminy E


1 komentarz:

  1. Dobrze, że tu zajrzałam. Jak zwykle wpis na czasie moich potrzeb:) dzięki!

    OdpowiedzUsuń